slapen klok vrouw

Wat is slapen?

Slaap is een periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn. Dit betekent dat je spieren minder actief zijn en je merkt tijdens je slaap prikkels minder op. Vaak liggen we in een bepaalde houding. Naarmate je ouder wordt heb je minder slaap nodig maar zonder slaap kan een mens niet. Je hebt slaap nodig om je lichaam te laten herstellen van de schade die ze in de actieve periode hebben opgelopen. Daarbij geeft het onze hersenen rust om de indrukken van de dag te verwerken en je accu weer op te laden. Gemiddeld zijn het 5 cycli van 1,5 uur waarbij je steeds verschillende slaapfases doorloopt. 

 

Lichamelijke reactie op slapen

Je lichaam zorgt ervoor dat we de behoefte krijgen om te gaan slapen en regelt ook dat we weer wakker worden. Net als bij andere zoogdieren wordt je gedrag, lichamelijke gesteldheid en stofwisseling (b.v. slaap-waakcyclus, cognitie/waarnemingsvermogen, geheugen, lichaamstemperatuur, bloeddruk en hormoonspiegels) beïnvloed door een evolutionair ontwikkeld 24-uurs ritme, onze ‘biologische klok’. Je klok volgt de 24-uurs rotatie van de aarde met haar cyclische veranderingen zoals de dag-, nacht- en temperatuurswisselingen. Deze klok tikt niet bij iedereen even snel. Bij ochtendmensen tikt hij namelijk sneller, bij avondmensen juist langzamer. Dit bepaald je chronotype in vroeg, gemiddeld of laat en verwijst naar het moment van de dag waarop je actief bent, dan wel slaapt. Vandaar de uitdrukking hij/zij is een ochtend- of avondmens. Wanneer je door spanningen of lichamelijke problemen slecht kunt slapen dan kan dit leiden tot een chronisch slaaptekort. Met als gevolg slaperigheid overdag, chronische vermoeidheid, verminderde alertheid en verminderd functioneren.

 

Hoeveel slaap heb je nodig

Hoeveel slaap je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en leefstijl. Pasgeborenen slapen gemiddeld 16 uur per dag, kinderen gemiddeld 10-12 uur, bij volwassenen 7-9 uur. Bij ouderen is er een afname van diepe slaap en zij worden ’s nachts regelmatig wakker. Daarbij verschuift hun chronotype naar eerder op de dag en krijgen zij de behoefte om overdag een dutje te doen. Bij pubers schuift het chronotype juist naar achteren. Vandaar dat ze soms niet naar of uit bed te branden zijn.

Door werk, gezin, sociale verplichtingen en reizen buiten tijdzones raakt bij een steeds grotere groep mensen de biologische klok in de war. Bij meer dan 30% van de bevolking wordt er gedurende de week 2 of meer uur per nacht een slaaptekort opgebouwd dat vaak gedurende het weekeinde weer moet worden ingelost. Deze constante verstoring van je lichaamsklok is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en mogelijk ook depressie en kanker. Daarnaast ben je gevoeliger voor infecties en ontstekingen. Het hebben van een regelmatig slaappatroon, het vermijden van prikkels vlak voor het slapengaan en andere factoren kunnen bijdragen aan een goede nachtrust.

 

Feit & fabel

Sommige mensen dromen niet.

Onjuist: iedereen droomt maar niet iedereen onthoudt ze. Dit ligt ook aan het moment waarop men droomt. Droom je net voordat je wakker wordt weet je hem vaak wel te herinneren.

Te weinig slaap stimuleert je eetlust.

Feit: Bij te weinig slaap wordt de productie van het eetlust remmende hormoon leptine verlaagd en de productie van eetlust verhogende hormonen zoals ghreline verhoogd.

Als je gaapt ben je moe.

Onjuist: je hoeft niet per se moe te zijn. Je bloedsuikerspiegel kan te laag zijn of je hebt te weinig zuurstof in je bloed. Door te gapen krijgen bepaalde doorgangen in je hoofd meer ruimte waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen.

Wil je graag weer eens lekker slapen en uitgerust wakker worden om vol energie te leven? Neem gerust contact op en stuur een berichtje!

Adres

Heemwerf 36, 2678 DP De Lier

KvK: 83655433

Bank: NL75 KNAB 0410 1204 72

t.n.v. Frisse Blik Support                                        

BTW-id: NL003860667