verslaving vrouw leefstijl coaching

Wat is een verslaving?

Bij een verslaving heb je de onweerstaanbare behoefte om iets te gebruiken of te doen waardoor je gedrag en je stemming verandert. Het lukt je niet er mee te stoppen ondanks dat je weet dat het slecht is voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je kunt aan niets anders meer denken en het beheerst je leven. Je raakt verslaafd door het gebruik van drugs, alcohol, roken, gokken, te veel of te weinig eten etc.  Wanneer je het niet meer gebruikt of doet wordt je onrustig, ga je zweten, trillen of je raakt in paniek. Er kan sprake zijn van een milde, gematigde en ernstige verslaving.

Lichamelijke reactie bij verslaving

Je lichamelijke reactie heeft te maken met het beloningssysteem in je hersenen en de aanmaak van het hormoon dopamine. Dopamine speelt een belangrijke rol bij plezier, blijdschap, motivatie en beloning. Het brein denkt: dit was fijn, dit gaan we vaker doen! Het fijne gevoel bij gebruik wordt opgeslagen in je geheugen, dit is het beloningsmoment. Bij een verslaving is het beloningssysteem zo ontregeld dat je niet meer goed kunt beoordelen wat je beter wel en wat je beter niet kunt doen. 

Het beloningssysteem gaat reageren op prikkels die horen bij het middel waaraan je verslaafd bent. Je ziet b.v. een verkooppunt waar je het kan krijgen, of je hoort iemand erover praten en dan zorgt de dopamine ervoor dat je het wilt en dat je het ook neemt/doet. Na de beloning daalt het dopamine gehalte en ga je weer op zoek naar beloning om het niveau weer te verhogen. Waaraan je verslaafd bent bepaalt de afgifte van dopamine in de hersenen maar suiker en vet doen dit in mindere mate dan drugs, alcohol en roken. Daarbij zorgt stress voor gewoontegedrag wat herhaling in de hand werkt en zo ontstaat de verslavingscyclus. Verslaving kan lijden tot lichamelijke, psychische, sociale en geldproblemen. Niet iedereen raakt in dezelfde omstandigheden verslaaft.  Genetische kwetsbaarheid, persoonlijke eigenschappen, omgevingsfactoren en de eigenschappen van het middel zelf bepalen of je verslaafd raakt of niet.

 

Hoe kom je van je verslaving af?

Behandelingen kunnen zich richten op verbetering van zelfregulatie, stressvermindering en medicijnen die de effecten van een middel verminderen. Ook is er onderzoek naar het beïnvloeden van het geheugen aangezien dit een belangrijk onderdeel is van het beloningssysteem. Door het geheugen aan te passen wordt de reactie ook anders.

 

Feit & fabel

Door veel te bewegen en te zweten breekt je lichaam sneller alcohol af.” 

Onjuist: de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken hangt af van de snelheid waarmee je lever de alcohol af kan breken, niet met hoeveel je beweegt en zweet.

Bepaalde voedingsmiddelen zijn verslavend.

Onjuist: er is geen bewijs dat één voedingsstof zoals b.v. suiker, potentieel verslavend is (uitgezonderd cafeïne). Wel wordt er gesproken over verslavingsachtig eetgedrag. Dat gedrag kan een gevolg zijn van een genetische aanleg voor overeten, chronische stress, angst, eenzaamheid of depressiviteit.

Eens verslaafd, altijd verslaafd.

Onjuist: een verslaving is goed te behandelen alleen nooit helemaal te genezen. De gevoeligheid voor het verslavende middel/gedrag blijft levenslang.

Wil je graag iets aan je verslaving doen en je niet meer laten leiden door je verslaving? Stuur dan gerust een berichtje en we gaan samen aan de slag.

Adres

Heemwerf 36, 2678 DP De Lier

KvK: 83655433

Bank: NL75 KNAB 0410 1204 72

t.n.v. Frisse Blik Support                   

BTW-id: NL003860667