Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding bestaat uit groente, fruit, vezels, peulvruchten, noten, zaden, vis/vlees en melkproducten die laag in verzadigde en hoog in onverzadigde vetzuren zijn. Ongezonde voeding bestaat eigenlijk niet. Het gaat altijd om de hoeveelheid die je van een bepaalde voedingsstof binnen krijgt. Je kunt te veel en te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Wil je graag meer weten over de verschillende voedingsstoffen klik dan hieronder op de knop. Of kijk voor voeding, tips en recepten eens op de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl
Lichamelijke reactie op voeding
Je lichaam is een soort fabriek en het regelt de energievoorziening en andere lichamelijke processen. Wanneer alles in balans is merk je daar vrij weinig van. Maar een ongezonde leefstijl heeft na verloop van tijd lichamelijke gevolgen. Wanneer je b.v. te veel eet dan ontstaat er overgewicht als reactie. Eet je te weinig groente en fruit dan krijg je te weinig voedingsstoffen binnen en werken je darmen niet goed. Werken je darmen niet goed dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. En ook wanneer de hersenen b.v. geen signalen of juist te veel signalen afgeven aan je lichaam gaat het mis en ontstaan er lichamelijke en psychische klachten. Daarom is het soms ook zo moeilijk om van eten af te blijven wanneer je dit tegenkomt in je voorraadkast, in de supermarkt, op verjaardagen, bij fast-food ketens langs de weg etc. Dit wordt gestuurd vanuit je hersenen.
Gevaar van streng diëten
Het woord dieet betekent eigenlijk niets anders dan een bepaalde samenstelling van voedingsmiddelen. Je kunt een dieet volgen omdat je b.v. af wilt vallen of het noodzakelijk om medische redenen b.v. bij een allergie, intolerantie of bij ziekte of vanuit een bepaalde overtuiging. In geval van afvallen is het belangrijk te weten dat je lichaam gaat denken van: ik moet iets aan gaan passen anders is mijn energievoorraad straks op. Dit betekent dat processen aangepast worden en je lichaam brandstof uit reservevoorraden haalt. Wanneer een groot tekort lange tijd aanhoud onthoudt het lichaam deze fase van “hongersnood”. Dan start er een soort beveiligingssysteem wat ervoor zorgt dat er meer energie (vet) wordt opgeslagen zodra je weer ‘normaal’ eet. Extreme diëten doen daarom meer kwaad dan goed. Wanneer je wilt afvallen doe dit dan op een gematigde manier. Volg een eetpatroon met voldoende eiwitten, beweeg wat meer en doe spierversterkende oefeningen waarbij je max. een pond in de week afvalt. Dit zorgt voor behoud van je spieren, je voorkomt het jojo-effect en je voorkomt dat je uiteindelijk zwaarder bent dan voordat je met diëten begon.
Feit & fabel
“Van brood word je dik.“
Onjuist: wanneer je volkorenbrood eet heb je juist minder kans om dik te worden. Vaak is het beleg juist de dikmaker want daarin kan veel suiker of vet zitten.
“Een tosti bevat evenveel vet als een boterham met kaas”
Feit: de hoeveelheid kaas blijft hetzelfde en daarmee de hoeveelheid vet. Tenzij je de tosti aan de buitenkant vooraf besmeert met boter.
“‘Sinaasappelsap is net zo gezond als een sinaasappel.“
Onjuist: in een glas zitten meer sinaasappels en dus meer suiker dan in een sinaasappel. Een sinaasappel verzadigd ook sneller. Je kunt b.v. 2 glazen sinaasappelsap drinken maar meerdere sinaasappels achter elkaar eten wordt lastiger.
Wil je graag beter voor je zelf zorgen door gezonder te gaan eten en/of minder toe te geven aan emotie-eten? Neem dan gerust contact op!
Adres
Heemwerf 36, 2678 DP De Lier
KvK: 83655433
Bank: NL75 KNAB 0410 1204 72
t.n.v. Frisse Blik Support
BTW-id: NL003860667