roltrap leefstijl coaching

Wat is beweging?

Beweging is het van positie laten veranderen van het lichaam. Denk ook  b.v. aan douchen, schoonmaken in huis, de trap oplopen etc. verder adem je ook continu. Elke handeling van je lichaam vraagt om energie en bepaalt voor een deel je energiebehoefte. Dus een topsporter die veel en intensief beweegt heeft meer energie nodig dan iemand die de hele dag zit of ligt. Dit laatste gedrag, waarbij je heel weinig energie verbruikt bij wat je doet, heet met een duur woord ‘sedentair gedrag’. Slapen valt hier niet onder.

 

Lichamelijke reactie op beweging

Iedere beweging die je maakt zorgt voor een lichamelijke reactie. De hersenen sturen de spieren aan en er komt van alles op gang in ons lichaam om de spiercellen van energie te voorzien. Wanneer spieren regelmatig gebruikt worden en je snel herstelt na een inspanning dan heb je een goede conditie. Te weinig beweging zorgt voor verminderde lichaamsfuncties en een slechte lichamelijke conditie waarbij je een verhoogt risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, dementie, diabetes type 2, kanker en depressieve symptomen hebt. Voldoende beweging zorgt voor een fit en gezond lichaam, dat minder snel pijn en blessures of medische zorg nodig heeft. Ook zorgt het voor een goede bloedtoevoer naar de hersenen. Het tijdstip van bewegen maakt niet zo heel veel uit, als je maar beweegt. De een beweegt graag ’s ochtends en iemand anders presteert beter op een ander tijdstip. Luister daarbij naar je eigen lichaam.

 

 

Hoeveel beweging is nodig?

Hoeveel beweging je per dag nodig hebt per dag hangt af van je leeftijd en je leefstijl. Het is erg belangrijk voor je gezondheid om gedurende de dag regelmatig even te bewegen. Dus niet lang achter elkaar op billen zitten, maar af en toe even opstaan en bewegen! Dit heeft een positiever effect op je gezondheid de hele dag zitten en daarna b.v. een half uur bewegen. Onderstaand schema geeft weer de aanbevolen dagelijkse minimale hoeveelheid. Meer bewegen is beter, maar overdrijf het niet en zorg dat je lichaam kan herstellen.


afbeelding beweegrichtlijnen.jpeg leefstijl coaching

Feit & fabel

Als je zwanger bent mag niet sporten.

Onjuist: ook als je zwanger bent is het belangrijk om in beweging te blijven. Het kan zwangerschapskwalen voorkomen en zorgt voor sneller herstel na de bevalling. 

“‘Ouderen die bewegen hebben een kleiner risico op alzheimer en dementie.

Feit: beweging is goed voor de bloedtoevoer in de hersenen en andere lichamelijke processen en vermindert daardoor het risico op alzheimer en dementie.

Kort en intensief sporten is beter voor je gezondheid dan langer sporten (duursport).

Onjuist: de ene vorm is niet beter dan het andere. Elke vorm van sport heeft zijn eigen lichamelijke voor- en nadelen. Een korte intensieve training kan een snel resultaat geven maar is ook zwaarder.

Neem je jezelf steeds voor om meer te gaan bewegen maar lukt dat maar niet? Neem gerust contact op wanneer je graag meer energie wilt

Certificering en samenwerking

Adres

Heemwerf 36, 2678 DP De Lier

KvK: 83655433

Bank: NL75 KNAB 0410 1204 72

t.n.v. Frisse Blik Support                   

BTW-id: NL003860667