stress rood potlood leefstijl coaching

Wat is stress & ontspanning?

Stress is een vorm van spanning of druk die in je lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door fysiologische reacties. Wat je ervaart als stressprikkel, hoe je op stress reageert en hoeveel je aankan is bij iedereen anders. En let maar eens op wanneer je met iemand praat: mensen die gestrestst zijn gebruiken (onbewust) vaak het woord ‘moeten’. Ontspanning is wanneer je geen spanning ervaart en in een rustige toestand bent.

Lichamelijke reactie op stress

Wanneer je stress ervaart wordt in je brein het sympatische zenuwstelstel geactiveerd. Het is bij wijze van spreken het ‘gaspedaal’ en dit gaat automatisch: er komen hormonen vrij (cortisol, adrenaline en noradrenaline) je wordt alert, de lever zorgt voor energie in de vorm van glucose, om je lichaam te koelen worden je zweetklieren actief, je hartslag en bloeddruk stijgen, je buik- en blaasspieren trekken samen en je arm- en beenspieren zijn gespannen. De hoeveelheid adrenaline in je bloed stijgt en je spijsvertering stopt even omdat dit energie kost. Energie die op dat moment ergens anders harder nodig is, b.v. bij de spieren. Alles is klaar om te kunnen vluchten of vechten als het moet. Vroeger had je dit systeem nodig om te kunnen overleven bij gevaar. Het gevaar van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een ander soort stress. Echter, je brein kan geen onderscheid maken in stress soort. Of de situatie nu betreft wegvluchten voor gevaar of dat stress komt door b.v. spanning op je werk. De lichamelijke reactie op stress ongeacht de stressbron blijft hetzelfde.

 

Wanneer is stress ongezond?

Wanneer stress ongezond is wordt bepaald door de duur, de intensiteit en hoe jij ‘geprogrammeerd’ bent. Een beetje stress maakt ons alerter waardoor we taken beter/sneller uit kunnen voeren en is soms best handig. Wanneer de stress wat langer duurt en er vindt geen herstel plaats dan is er een constante hoeveelheid adrenaline en cortisol in je lichaam. Wanneer je dit niet gebruik doordat je niet echt in actie hoeft te komen, blijft het achter in je systeem. Of soms maak je je vooraf al druk en die gedachten voeren de stress op. De dan overbodige brandstof in het bloed verhoogt het cholesterolgehalte met vergroot risico op hart- en vaatziekten, en de kans op overgewicht. Langdurige stress ontregelt daarnaast de hormoonhuishouding en zorgt voor krimp van de hersencellen waardoor lichaam systemen niet goed werken met als gevolg burn-out, depressie en geheugenproblemen. Daarbij zie je dat mensen bij stress ongezonde gewoonten gaan ontwikkelen om toch een bepaalde controle uit te kunnen oefenen over de situatie. B.v. door overmatig te eten, te gaan roken/drinken in een poging om de stress te verminderen.

 

ontspannen lezen bed vlecht leefstijl coaching

Wanneer ben je ontspannen?

Bij ontspanning wordt het parasympatisch systeem geactiveerd, de tegenhanger van het sympathische systeem. Dit systeem zorgt voor een daling van de hoeveelheid adrenaline, je ademhaling wordt weer stabiel, je stopt met zweten, je hartslag en bloeddruk gaan weer naar beneden, de spierspanning daalt en het voedsel wordt weer verteerd. Dan is je lichaam weer voldoende rustig en kan het aan de gang met herstellen. Je kunt je automatische lichamelijke reactie onderbreken door bewust te ontspannen b.v. door een rustige regelmatige ademhaling. Dit kalmeert het parasympatische systeem. Wanneer je goed herstelt van stress kun je geleidelijk meer stress aan en wordt je veerkrachtiger. Er zijn veel verschillende manieren om te ontspannen b.v. door te bewegen, dingen van je te afschrijven, yoga, mindfulness, schilderen, tuinieren, lachen, knuffelen, slapen etc. Het is heel belangrijk te kijken wat voor jou werkt: wat plezier geeft en waar je blij van wordt.

 

Feit & fabel

Alcohol drinken vermindert stress symptomen.

Onjuist: stevig alcohol gebruik verandert de chemie in de hersenen waardoor er uiteindelijk meer cortisol vrijkomt. Zo kan iemand juist meer angst voelen in een stressvolle situatie door alcoholgebruik.

Stress is besmettelijk.

Feit: ongemerkt wordt je beïnvloed door andere mensen met stress om je heen. 

Sporten levert alleen maar stress op.

Onjuist: door een goede conditie ben je stressbestendiger en ben je beter in staat te herstellen na een stressvolle situatie.

Wordt de druk om alle ballen hoog te houden je nu echt te veel en merk je dat je overloopt? Stuur dan een berichtje dan gaan we samen aan de slag! 

Adres

Heemwerf 36, 2678 DP De Lier

KvK: 83655433

Bank: NL75 KNAB 0410 1204 72

t.n.v. Frisse Blik Support                                          BTW-id: NL003860667